• PRZEPISY

SERNIK Z POMARAŃCZĄ I ORZECHOWYM SPODEM

Składniki na masę serową:
400g śmietany 18% kwaśnej
200 ml śmietanki kremówki 30%
200g cukru najlepiej drobnego lub pudru
1 paczka cukru waniliowego
3 jajka
100g mąki kartoflanki
Skórka z całej pomarańczy
Sok z całej pomarańczy
szczypta soli
Składniki na spód:
150g herbatników (lub innych podobnych ciastek)
50g orzechów włoskich
dwie szczypty soli
Składniki na polewę:
200 g czekolady np. gorzkiej
około 50 ml śmietanki kremówki 30% 


WYKONANIE: Na początek przygotowujemy spód – ciastka i orzechy mielimy w blenderze lub drobno kruszymy. Mieszamy z rozpuszczonym masłem, solimy. Wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy ok. 24 cm - spód jest gotowy.
Jeżeli mamy dobrej jakości foremkę, można wysmarować ją tylko masłem zamiast papieru do pieczenia.
Masa serowa - jest prosta w wykonaniu, nie trzeba uprzednio mielić sera, wystarczy wrzucić wszystkie składniki do jednego naczynia i miksować do uzyskania jednolitej masy. 
Masę serową przelewamy do foremki na wcześniej przygotowany spód. Będzie ona dosyć luźna i właśnie taka ma być.
Pieczemy przez godzinę. Pierwsze pół godziny w 180 stopniach, drugie pół godziny zmniejszamy temperaturę do 150 stopni na programie z termoobiegiem. Istotną kwestią jest umieszczenie na czas pieczenia w piekarniku naczynia z wodą. Dzięki parze wodnej sernik będzie puszysty.
Po upieczeniu studzimy, a następnie chłodzimy w lodówce przez kilka godzin. Sernik smakuje najlepiej i ma najlepszą konsystencję dopiero gdy dobrze się schłodzi.
Polewa - na koniec przygotowujemy polewę czekoladową. Śmietankę zaczynamy podgrzewać na małej mocy w garnuszku. Do gorącej, ale nie gotującej śmietanki dodajemy pokruszoną czekoladę, mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji, może to potrwać parę minut. Gdy polewa dostatecznie się ostudzi wylewamy na upieczony i wystudzony sernik. Polewę można wykończyć np. orzechami włoskimi.
Smacznego :)